Projekt i fokus: datorer.nu – Del 1

Som jag skrev i förra inlägget så tänkte jag att jag skulle dela med mig av hur jag jobbar med ett projekt, och efter ett par positiva kommentarer så tänker jag nu börja blogga om det. Jag har valt att kalla bloggserien ”Projekt i fokus” och ni återfinner sedan serien i den kategorin här i sidopanelen.

Projektet ni kommer att få följa är alltså Datorer.nu, som kommer att bli en köpguide för datorer. Webbplatsen är nu online i en tidig version, och nedan går jag igenom lite vad som hänt hittills.

Domännamnet

Jag sysslar mycket med handel med domännamn och har gjort i flera år. En stor del av den verksamheten är snapback, där man alltså via vissa registrarer kan få hjälp att registrera ett domännamn på sekunden när det går ut.

För att hålla koll på när det kommer ut bra domännamn för snapback, så använder jag ett par olika egenutvecklade system som jag anpassat för att lättare hitta just det jag söker. Jag  använder också de verktyg som finns publikt hos Snapback-registrerna.

Så en av de kvällar jag satt och gick igenom de listor av domännamn som systemen genererat så dök datorer.nu upp. Och det är verkligen en typisk domän som faller mig i smaken. Varför?

 • Det är ett premiumdomännamn.
 • Det ser ”proffsigt” ut i till exempel Googles sökresultat eller i en annons.
 • Det görs stora mängder sökningar på ordet, och varianter i Google.
 • Många köper sin dator online.
 • Det finns många nätbutiker i nischen som har ett affiliateprogram.
Då jag känner till nischen och branschen hyfsat så behöver jag inte lägga så mycket tid på analys denna gång. Så jag la in domännamnet för snapback i ett par olika registrarers snapback-system och dagen domänen släpptes så blev den min för ca 500 kr exklusive moms. Helt klart ett mycket bra pris för det domännamnet.

Förberedelser

När domännamnet väl kommit i mina händer så pekar jag snabbt om den till den av våra servrar den ska ligga på. Efter några timmar kommer jag normalt åt den, och laddar då upp WordPress och gör grundläggande inställningar.

Sedan lägger jag upp lite kort text om vad sajten kommer att handla om och fixar ett par relevanta länkar till sajten för indexeringen i Googles sökresultat. Den här gången behövde jag inte anstränga mig allt för mycket i jakten på länkar då jag sedan tidigare hade ett par sajter i nischen, t.ex. www.barbardator.se, som jag kunde länka ifrån.

Sajtens innehåll

För den här sajten så bestämde jag mig för att jobba med DataFeedr, som är ett system där du kan bygga produkt feed-sajter med produkter från olika nätbutiker som har affiliatepogram.

DataFeedr är verkligen ett fantastiskt system, som är smidigt att jobba i (även fast det skulle kunna göras ännu smidigare). För denna sajt passar det perfekt, då det finns gott om nätbutiker med feed tillgängliga, så att jag lätt kan importera tusentals produkter och lägga i olika kategorier.

Jag gick igenom de affiliateprogram som finns i nischen, och kollade vilka som lämpade sig och hade bra feed och så vidare. Efter det började jag importera produkter från ett par butiker och bara i vissa kategorier, för tyvärr sätter dåliga feed stopp. Vissa är så dåligt kategoriserade och taggade att det krävs mycket manuellt arbete, där jag t.ex får söka efter produktnamn eller tillverkare och sen manuellt kategorisera dem i DataFeedr. Men, med de butiker som har bra produkt feed så går det på ett par klick.

Så nu är sajten igång och indexerad i Googles säkresultat efter ca tre dagar online. Den har nu ett par inlänkar, 500 produkter importerade och kategoriserade och har redan genererat sin första sale till CDON, som gav 51,60 kr i provision. En bra start med andra ord.

Nästa steg

Nästa steg i processen i detta projekt är att snygga till sajten med egen unik design, skriva kategoribeskrivningar för alla kategorier och fylla på med välskrivna texter om datorer. Vilket jag normalt beställer från duktiga GFD Webbyra AB, om vi inte skriver det internt.

Där fick ni en liten inblick i uppstarten av denna sajt. I nästa del så får ni läsa mer om hur det har gått och vad jag gjort sedan detta inlägg skrevs.

 

9 reaktion på “Projekt i fokus: datorer.nu – Del 1

 1. dcarlbom

  Det här ser jag verkligen fram emot att följa. En vacker dag ska jag sparka liv i en affiliatesajt också. Synd att det finns så få kamerarelaterade feeds.

 2. Stefan Nilsson

  Överlag finns det ytterst få kamerarelaterade affiliateprogram. CDON har förvisso börjat plocka in en del kameror men sortimentet lämnar fortfarande mycket att önska.

 3. Torgny

  Ser redan att page authority och domain authority har stigit lite, hur kommer det sig? Site age är ju bara 0.1???

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *